Tampereen Vapaakirkkoseurakunnan lähetystyön historia

Vapaakirkollisen lähetystyön lasketaan alkaneen vuonna 1890. Silloin Agnes Meyer lähti Kiinaan, Kiinan Sisämaanlähetyksen palvelukseen. Hän oli ensimmäinen suomalainen lähetystyöntekijä Aasiassa ja samalla ensimmäinen maassamme lähetystyöhön vihitty nainen.

Himalajanlähetyksen ensimmäisen lähetin, viipurilaisen Sigrid Gahmbergin matkaansiunaaminen Tampereella v. 1895 avasi uusia ulottuvuuksia. Sigridin päämäärä oli Kiina, mutta lähetysjohtaja Fransonin raamattukursseilla hänelle valkeni Tiibetin ja Himalajan vuoristokansojen hengellinen hätätilanne. Hän lähti Bhutaniin. Siltä matkalta hän ei koskaan palannut kotimaahan, mutta Tamperelaisten sydämeen syttyi tähän päivään asti hehkunut tuli ja rakkaus Himalajan vuoristovaltioiden evankelioimiseen.

Marraskuussa 1923 Tampereen Vapaakirkossa jälleen juhlittiin. Seurakunnan uuttera jäsen Siiri Aaltola (1880-1937) ja hämeenlinnalainen opettaja Hanna Juureva eroitettiin lähetystyöhön. Hän palveli Sikkimissä, tavaten mm. kenraali Mannerheimin. Vaikka hänen työaikansa jäi sairastumisen takia lyhyeksi, hän kiersi kotimaassa ahkerasti puhumassa lähetystyöstä. Hänen havainnollinen esitystapansa antoi lähetysasiain tiedottamiselle uuden suunnan.

Monen tamperelaisen mieliin jäi vuonna 1937 Finlaysonin kirkossa lähetyskentälle siunaamat neljä uutta lähetystyöntekijää, Elli Mäkelä, Astrid Virtanen, Arnold Hyttinen ja Arthur Pylkkänen. Sodan varjon alla Tampereella rukoiltiin lakkaamatta Himalajan lähettien puolesta. Lähetysinnostus oli suuri, ja alkuun päästyään työ kasvoi nopeasti. Kiinaan lähetettiin useita lähettejä, ja yhteistyö Kiinan Sisämaanlähetyksen kanssa jatkui vuoteen 1951 asti.

Vuonna 1955 työhön Kongoon siunattiin Laina Vaismaa, Vappu Rautamäki Himalajalle. Kongosta palattuaan vuonna 1963 Laina Vaismaa lähetettiin Kirsti Kormun kanssa Nepaliin. Nepalin työ laajeni nopeasti. Elsa ja Urho Räsänen matkustivat Nepaliin seurakunnan nimikkolähetteinä vuonna 1971. Siellä palveli kaksi kautta myös Seppo ja Annikki Kostamo. 

 

Lähde: Seurakunnan 100-vuotishistoriikistä. Tiivistelmä Vappu Rautamäen kirjoituksesta.

Näkymme on, että vuonna 2020 seurakuntamme tavoittaa 2020 lasta ja nuorta ja heidän perheensä.

Yhteystiedot

  • Puutarhakatu 17, 33210 TAMPERE
  • Toimistoaika ti ja ke kello 13-16 0400 277 334
  • ViaDian ruokajakoinfo 050 308 6883